8 Nisan 2012 Pazar

Sağlık Bakanlığı: Hava ambulansı jandarmadan talep edildi

Sağlık Bakanlığı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in, 5 TEDAŞ işçisinin ölümü ile ilgili, 'İşçiler gölde can çekişirken Bakanlığın helikopteri neden kullanılmadı?' sorusuna cevap verdi. Bakanlık açıklamasında, "Bakanlığımıza ait ambulans helikopter sadece hasta taşıma amacı ile kullanılabilecek şekilde dizayn edilmiş olup, helikopterin arama-kurtarma özelliği ve buna uygun teçhizatı bulunmamaktadır. Ayrıca çağrı merkezimize kriz merkezi tarafından ambulans helikopter talebi yapılmamış, hava ambulansı jandarmadan talep edilmiştir." denildi.


Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in, Erzurum'un Aşkale ilçesinde baraj göletine düşerek hayatını kaybeden 5 TEDAŞ işçisinin ölümü ile ilgili 'İşçiler gölde can çekişirken Bakanlığın helikopteri niye kullanılmadı?' şeklindeki beyanı nedeni ile açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi. Açıklamada, 03.04.2012 tarihinde Aşkale İlçesi Karasu Baraj Göleti'nde meydana gelen kaza ile ilgili olarak Aşkale Emniyeti tarafından 112 Acil Komuta Kontrol Merkezi'nin arandığı ve ambulans talep edildiği belirtilerek, "Ambulans talebi 18.22'de yapılmış, 18.23'de çıkış yapan ambulans 18.39'da olay mahalline ulaşmıştır. Daha sonra kaza yerine Erzurum merkezden bir doktorlu ambulans, 1 UMKE ekibi ve 1 tane de dört sedyeli ambulans görevlendirilmiştir." denildi. Ambulans helikopterin sadece hasta taşıma amacı ile kullanılabilecek şekilde dizayn edildiği, arama -kurtarma özelliği ve buna uygun teçhizatının bulunmadığı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Çağrı merkezimize kriz merkezi tarafından ambulans helikopter talebi yapılmamış, hava ambulansı Jandarmadan talep edilmiştir. Olayın yaşandığı dakikalar içinde kara ambulanslarını derhal bölgeye sevk eden Sağlık Bakanlığı'nın ambulans helikopteri sevk etmemesini eksiklik olarak yansıtmaya çalışmak bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Sayın Tekin hava ambulanslarının neden kalkmadığı konusunda Bakanlığımızdan kolaylıkla bilgi alabilecekken bunu yapmamıştır. Ayrıca konu ile ilgili olarak Erzurum Valiliği tarafından idari ve adli soruşturma başlatılmış ve devam etmektedir. Bu üzücü olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileriz."
(CİHAN)

0 yorum:

Yorum Gönder